Du er her: Forsiden Turforslag Marselisborg Slot Indledning Indretning Søg på sitet:

Århus - Marselisborg Slot. indretningen Se turen på Kort Gå til oversigten over Turforslag

Slottets interiør

Fra stueetagen er der i klart vejr en storslået udsigt over Århusbugten til Mols Bjerge. Denne udsigt er ikke forundt de besøgende, da der ikke er adgang til selve slottet eller terrassen. I de følgende spalter er der alligevel gjort kort rede for slottets indretning på baggrund af forskellige artikler og Randi Buchwaldts bog om Marselisborg Slot. Bogen indeholder mange private billeder, som dronning Margrethe venligst har stillet til rådighed for forfatteren.

Havestuen

Havestuen eller havesalen er slottets største værelse og indrettet til repræsentation med fantasifuld stuk. Dronningen:

Moderniseret

Slottet har gennemgået flere moderniseringer, og en del af værelserne har ændret funktion, især efter dronning Margrethes nyindretning i 1967/68, men ruminddelingen er stort set den samme, som da slottet blev opført. Oprindelig var der: 10 værelser i stueetagen 14 på første sal 15 på loftet med værelser til personale 8 i kælderen med køkken og personaleværelser

Vestibulen (1). Til venstre for havesalen (2) ligger spisestuen (3) med anretterværelse (4). På modsatte side havde prinsen (5) og prinsessen hvert deres arbejdsværelse (6). En dør fra prinsessens arbejdsværelse fører til billardrummet (7), som oprindeligt var planlagt til at ligge på anden sal. Her er desuden et mindre kabinet og badeværelse (8), samt et par værelser til brug for hofmarskallen (9). Trapper til overetagen (10) og (11). Køkkenet lå i kælderen.

Karnappen mod syd

Karnappen ved svømmebassinet er i dag indrettet med glaskunst bag de små, sprossede vinduer. Her har Dronning Margrethe sit arbejdsværelse. Det store vindue mod syd bestod tidligere af et stort vindue, der i følge dronning Margrethe gav et meget koldt lys. Derfor fik hun det skiftet ud med de mindre, sprossede vinduer i 1972. Christian X og Dronning Alexandrine (Adini) har i en af ruderne ridset datoerne for alle deres ophold på Marselisborg.

1. etage

På første etage befinder sig soveværelser, påklædningsværelser og gæsteværelser. Mod syd og mod nord findes altaner over karnapperne. Her kan man se et flot smedejernsrækværk med kastanjeblade.

2. etage

Anden salen rummer ligeledes gæstelejligheder og værelser til personalet.

Loftet

Øverst under tagspærene lå tørreloft og strygestue. Det bruges i dag til depot.

Fuld monteret

Tanken med folkegaven var, at sommerboligen skulle stå fuldt møbleret, når den blev afleveret, da prinsen:

Ja, så var det sagt.

Sponsorer

Det lykkedes indsamlingskomiteen at skaffe midler til indretningen. Nogle af de større købstæder i Jylland gik med på en ide om at sponsorere indretningen af slottets værelser eller bidrage med møbler og dekorationer. Til gengæld skulle de enkelte købstæders byvåben smykke de sponsorerede værelser.

Interiørbilleder fra Marselisborg Slot. 1968.

Byvåben

Her er en liste over købstædernes sponsorater: Havestuen: Århus Spisestuen: Randers Billardstuen: Aalborg Prinsens dagligstue: Horsens Prinsessens dagligstue: Vejle Kabinettet: Skanderborg og Silkeborg Hovedtrappen: Thisted og Nykøbing Mors Gæstetrappen: Ringkøbing, Holstebro og Lemvig Vestibulen: Nibe, Skive, Viborg, Løgstør og Mariager

Køkkenet er placeret i kælderetagen. Foto fra 1905.

Johan Krøyer

Johan Krøyer, der var en af samtidens store møbelkunstnere, kendte til moderne strømninger i Europa og tegnede de fleste af møblerne til slottet.
Han var også direktør for Magasin du Nords Møbelfabrik og Kunstsnedkeri, der netop var startet i København i 1898.
Leveringen var en vældig fjer i hatten for den dengang unge virksomhed.

To bogstaver - CA - går igen

De sammenflettede initialer CA (Christian og Alexandrine) og årstallet 1902 kan ses overalt på møblerne og helt op til spiret, så det ikke skal blive glemt, hvem der oprindeligt boede her.

Møbeludstilling

Før afleveringen til prinseparret stod en del af møblerne udstillet, og billeder af møblerne blev publiceret i ugebladene.
Det var mænd, der stod for hele planlægningen og indretningen!!! Prinsesse Alexandrine interesserede sig i følge hendes hofdame Bella (Else Beck 1930-42) ikke for boligindretning:

Offentlig beskuelse

Nogle dage inden overdragelsen af slottet kunne bidragyderne få slottet at se i tiden fra kl. 10 til 3 om eftermiddagen. En del af offentligheden nåede også at være med: